Hírek



Magyar súlyemelôk az Olimpiai játékokon

v, 2012-09-30 10:15 | sulyemeles

Súlyemelésben egyetlen magyar indul a londoni olimpián: az ólomsúlyú, vagyis a plusz 105 kg-ban érdekelt Nagy Péter.

A szegedi “óriás” először szerepel ötkarikás játékokon. A súlyemelés az egyik legősibb sportág, már az 1896-os első újkori olimpián is helyet kapott a programban, és két alkalmat – 1900-at és 1908-at leszámítva – azóta is ott van a négyévenkénti nagy sportseregszemlék műsorán.

A magyar súlyemelés eddig két olimpiai bajnokot avatott: az elsőt 1972-ben Földi Imre személyében, a második aranyat pedig az 1980-as moszkvai játékokon érdemelte ki Baczakó Péter, aki már nincs az élők sorában. A női súlyemelés programba vétele, azaz a 2000-es sydneyi olimpiai bemutatkozás óta hét női, és nyolc férfikategóriában versenyeznek az erős emberek.

Tizenkét esztendeje a debütálást magyar szempontból Márkus Erzsébet ezüstérme tette különösen emlékezetessé. -2004-es athéni játékokon – amelyet három magyar, benne az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc doppingvétsége árnyékolt be – egy magyar állhatott a dobogóra az eredményhirdetéskor: Krutzler Eszter, aki második lett súlycsoportjában.

-2008-ban egyedül Baranyai János képviselte a piros-fehér-zöld színeket, de az ő versenye hamar véget ért: súlyos könyöksérülést szenvedett, s kiesett.