Súlyemelés szakosztály

Olimpiai versenysport, ami hazánkban kitûnõ eredményekkel büszkélkedhet.

Elsődleges célunk általános iskolás korú gyermekek bevonása a súlyemelő olimpiai versenysportba. A sportágat elkezdő fiatalokkal szeretnénk megszerettetni a sportolást és a mozgás örömét, továbbá alternatívát szeretnénk kínálni nekik a mai világ negatív kihatásaival szemben (túlzott számítógép használat, drog, dohányzás, alkohol, céltalanság), elősegítve ezzel a társadalmi beilleszkedésüket. Az egyesületünk fontos céljának tartja azt is , hogy a sportolók szüleivel és iskolájával együttműködjön. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy az egészséges gyermekben a test, lélek, szellem együttes hatása megjelenjen. - Test: Egyesület, Lélek: Szülő, Szellem: Iskola - .

Az utánpótlás korú fiataloknak reális, motivált célokat tűzünk ki és azt versenyeken való részvétellel kontrolláljuk. A versenyeken való részvételt (házi bajnokság, diákolimpia, EB, VB, stb.) ösztönző rendszerrel motiváljuk, amelyet az egyesületünk dolgozott ki.

A Súlyemelés kialakulása és története

A súlyemelés a nehézatlétika körébe tartozó sportág, amelyben a versenyző célja, hogy álló helyzetből meghatározott szabályok szerint a feje fölé emelje a súlyt. A súlyemelés jelenleg érvényben lévő két fogásneme a szakítás és a lökés. Az ősrégi virtuskodástól hosszú utat tett meg, s megjelenési formájában sokszor változott a vetélkedésnek ez a megnyilvánulása, amíg kialakult a mai értelemben vett versenysport, a súlyemelés. Egyesek szerint az erőművészkedés sportággá alakulása a bajoroknak köszönhető. Bizonyított tény, hogy bizonyos Wilhem Türk 1894-ben, Bécsben megalakította a világ első súlyemelőiskoláját.

Ugyanakkor az angolok azt állítják, hogy a sportágnak a szigetország a szülőhazája. Az mindenesetre tény, hogy 1891. március 28-án Britanniában rendezték meg az első világbajnokságot, hat ország hét versenyzőjének részvételével.

Az első újkori nyári olimpiai játékokon – 1896-ban Görögországban – az egykaros emelés bajnoka Elliot Launceston angol, a kétkaros emelés bajnoka Jensen Viggo dán sportoló lett. Érdekesség, hogy a súlyemelés ekkor, majd 1904-ben, St. Louisban is az atlétika egyik versenyszámaként kapott helyet a programban. A versenyszámokat fogantyúval ellátott gömbsúlyzókkal és egyetlen kategóriában, testsúlymegkötés nélkül rendezték.

A sportág 1920 – a nem mellékesen a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) alapításának esztendeje – óta, immár önállósodva, valamennyi ötkarikás esemény műsorában helyet kapott. Ebben az időszakban egyébként öt szám – az egykaros szakítás és lökés, illetve a kétkaros, nyomás, szakítás és lökés – összetett eredménye döntötte el a sorrendet. A későbbiekben már csak a kétkaros súlyemelés maradt fenn, amelynek versenyeit 1972-ig az említett három fogásnemben rendezték, s a nyomás azt követően került ki a menüből.

Az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) 1969-ben jött létre. Férfi világbajnokságot 1922-ben, női vb-t 1987-ben, férfi Európa-bajnokságot 1921-ben, női Eb-t 1988-ban rendeztek először. A női súlyemelés 2000-től része az olimpiai műsornak.

Magyarországon a súlyemelés a XIX. század végén honosodott meg, amikor is egy társaság a budapesti Tátra kávéház különtermében rendszeresen súlyemelő-összejöveteleket tartott. Hivatalos feljegyzések szerint 1896. május 14-én az Országos Testnevelési Egyesület kétkaros súlyemelésben versenyt rendezett, de magyar versenyző már ezt megelőzően öt évvel indult az 1891. évi vb-n, majd az 1896-os olimpián is.

Az első magyar bajnokságot 1932-ben rendezték a férfiak, és 1987-ben a nők részére. Az önálló Magyar Súlyemelő Szövetséget 1957-ben alapították (ezt megelőzően a Magyar Birkózó Szövetség mellett működő súlyemelő-alszövetség intézte a sportág ügyeit). Honfitársaink 1957-ben vettek részt először Európa-bajnokságon. A magyar versenyzők az elmúlt évtizedekben komoly sikereket értek el a nemzetközi porondon, ám az utóbbi években nem sikerült megismételni a korábbi eredményeket.

Utánpótlás

Sportolás és testedzés népszerûsítése hazánkban

Célunk a sport és testedzés népszerűsítése, sportolóink számának folyamatosan növelése és megfelelő körülményeket biztosítsa.

Versenyeken való részvétel és ösztönzô rendszer

Az utánpótlás korú fiataloknak reális, motivált célokat tűzünk ki és azt versenyeken való részvétellel kontrolláljuk.

Fiatalok egészséges életmódra való nevelése

További kiemelt céljaink közé tartozik a fiatalok egészséges életmódra való nevelése mellett, egy sportolói közösség létrehozása.

Szülôkkel és iskolákkal való együttmûködés

Fontosnak tartjuk ,hogy az egészséges gyermekben a test, lélek, szellem együttes hatása megjelenjen. Test:Egyesület | Lélek:Szülő | Szellem:Iskola

TIGER Utánpótlás nevelés bemutatása
A sportágat elkezdő fiatalokkal szeretnénk megszerettetni a sportolást és a mozgás örömét.