Fitness szakosztály

A fitnesszel tömegsportként foglalkozunk.

Fitnesz sportolónk lehet életkortól függetlenül bárki. Célunk a tehetséges fitnesz versenysportolóink támogatása és menedzselése, eszköz és szakmai háttér biztosítása. Edzőtermünkben a fitness és testépítés szerelmesei megtalálják helyüket.

Szakmai vezetőnk:
Schönekker László
-többszörös bajnok

Fitness sportág kialakulása és története

A fitnesz (gyakran angolosan: fitness) olyan életforma, amely a jó fizikai erőnlétet, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztését, az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe. A wellnesstől alapvetően az különbözteti meg, hogy nagyobb szerepet kap benne az aktív, sportos időtöltés. Az 1990-es évek közepén fitneszvilágbajnoki címet szerzett Béres Alexandra szerint: „A fitness elsősorban optimális fizikai és pszichikai működési harmóniát, szociális alkalmazkodóképességet, a mindennapok optimális cselekvő- és teljesítőképességét jelenti. Állapot, mozgalom és életforma.”

A fitnesz az 1980-as években kezdett szabadidős tevékenységből sportággá alakulni. A ver­se­nye­ken a sportolók három számban: fürdőruhás illetve esté­lyi­ru­hás felvonulással, valamint önálló zenés gyakorlattal szerepelnek. Több irányzata is létezik, a női szépséget kidomborító hagyományosabb bemutatók mellett elterjedtek a testépítésre emlékeztető erőteljesen forlt alakokat, kimunkált izomzatot díjazó versenyek is.

"Fitness= rátermettség. Lehet jót enni, inni, szeretkezni, ez mind belefér az egészséges életmódba, csak bizonyos távolról sem szigorú, észszerű szabályokat kell betartanunk." (dr. Czeizel Endre)

A fitnesz versenyek története 1984-ig nyúlik vissza. Először az Egyesült Államokban tartottak Ms.Fitness versenyt Wally Boyko amerikai üzletember kezdeményezésére és szervezésében. Wally Boyko a fitnesz iparágban kezdte el karrierjét. Az ott versenyző hölgyek egy része nem akart olyan izomtömegre szert tenni, amelyre a body building versenyeken volt szükség, ezért kifogásolták, hogy nem létezik olyan verseny, ahol megmérettethetnek. Így Wally-t foglalkoztatni kezdte az új sportág gondolata. Körülnézett az aerobic, a gimnasztika, a torna és szépségversenyek világában. Ennek eredményeként Wally Boyko 1984-ben megalkotta a Ms. Fitness versenyt.

Az első versenyeket a Wally tulajdonában lévő Fitness Trade Association védnöksége alatt tartották meg. 1989-re a Ms.Fitness versenyek fejlődésével elérkezett a pillanat, amikor a sportágnak saját szervezetre volt szüksége. Így jött létre 1991-ben az International Fitness Sanctionning Body (IFSB), mely a verseny szabályrendszerét is kidolgozta. A 90-es évek elején Wally behozta a Ms.Fitness versenyeket Európába, melyhez elsőként Magyarország csatlakozott a Hargitai Győző által alapított Magyar Fitness Szövetségen keresztül.

Utánpótlás

Sportolás és testedzés népszerûsítése hazánkban

Célunk a sport és testedzés népszerűsítése, sportolóink számának folyamatosan növelése és megfelelő körülményeket biztosítsa.

Versenyeken való részvétel és ösztönzô rendszer

Az utánpótlás korú fiataloknak reális, motivált célokat tűzünk ki és azt versenyeken való részvétellel kontrolláljuk.

Fiatalok egészséges életmódra való nevelése

További kiemelt céljaink közé tartozik a fiatalok egészséges életmódra való nevelése mellett, egy sportolói közösség létrehozása.

Szülôkkel és iskolákkal való együttmûködés

Fontosnak tartjuk ,hogy az egészséges gyermekben a test, lélek, szellem együttes hatása megjelenjen. Test:Egyesület | Lélek:Szülő | Szellem:Iskola

TIGER Utánpótlás nevelés bemutatása
A sportágat elkezdő fiatalokkal szeretnénk megszerettetni a sportolást és a mozgás örömét.